Kortspel – Dom mest populära kortspelen

kortspelVisst är det underhållande ibland att spela kort tillsammans med andra människor, när du inte vill spela patiens. Här finner du information och regler för några populära, roliga kortspel för två eller flera personer.

500
I kortspelet 500 (femhundra) kan ni vara mellan 2-5 spelare som spelar med en kortlek om 52 spelkort. Samtliga spelare erhåller sex kort och övriga kort läggs i en hög mitt på bordet (med baksidan uppåt). Ett kort vänds synligt som ligger bredvid högen med de resterande korten.

Spelet går ut på att först komma nå 500 poäng (eller högre) genom att lägga ut kort på bordet, exempelvis som stege om minst tre kort i samma färg. Varje kort är värt olika poäng – korten 2-9 är värda fem poäng, korten 10, knekt, dam och kung 10 poäng och essen är värda fem eller 25 poäng (beroende på om det är lagt som ett eller som fjorton). Jokern är värd 50 poäng.

När en spelare ”går ut” är spelomgången slut och man räknar samman poängen och spelar en ny omgång till dess någon uppnått erforderliga poäng. Att ”gå ut” innebär att man kunnat lägga ut olika stegar eller byggt på någon annans stege och inte har några kort kvar på handen.


Bridge

Kortspelet bridge är ett klassiskt sällskapsspel, som också är ett spel som man kan tävla i. Vanligtvis spelar man i grupperingar på 4-6 personer, där det gäller att få olika stick, efter att ha genomfört en budgivning enligt olika regler, som du hittar mer information på www.svenskbridge.se. Chicago är en variant av bridge.


Chicago

I kortspelet Chicago gäller det att samla på sig så bra kombinationer som möjligt, likt Poker. En kåk (tre ess och två kungar exempelvis) är mer värt än en triss (som är tre knektar exempelvis). Det går att spela med två eller flera personer och ni bestämmer själva hur långt ni ska spela till, vanligt är att man ska passera 52 poäng för att vinna.


Hjärter

Kortspelet Hjärter är ett kortspel för fyra personer. Spelet går ut på att i första hand kunna samla på sig alla stick, vilket innebär att motståndarna får 13 poäng vardera. Om ingen får samtliga stick, fördelas poängen utifrån ett poängsystem som korten som man har på sin hand är värda – ett spader är ett poäng, spader dam 13 poäng som exempel. Det gäller att ha så få poäng som möjligt vid spelets slut, vilket är när någon passerar 100 poäng. Ett stick är när någon fått ta kortomgången (exempelvis om A lägger en klöver femma, B lägger klöver åtta, C lägger en klöver kung och D, som inte har några klöver, lägger en hjärter trea – då får C sticket).

Kortspelet hjärter går även att spela online och det finns flera sajter där du kan spela hjärter och andra kortspel online.


Ölspelet

Ett klassiskt kortspel är Ölspelet och kan bestå av två eller flera spelare, det enda som behövs till kortspelet är en kortlek och öl (eller annan dryck, med eller utan alkohol). Ölspelet är en klassiker på olika fester och anordnas som en social aktivitet och underhållning för festdeltagarna.

Det finns många olika regler för detta kortspel och vad som händer om man inte följer de uppsatta reglerna. Vanliga regler är att man har sex kort på handen och ska kunna lägga ett högre kort än det redan lagda, och om man inte kan lägga ett högre kort, så får man dricka en klunk öl, fram till dess man inte har någon öl kvar (då man åkt ur det aktuella spelet).


Andra kortspel

Det finns flera olika kortspel som du kan spela med en kortlek, bland annat Kungen, Sjuan och Uno – det viktiga är inte att vinna, utan att bli road av en sammanhållning med andra spelare!

+18 år gäller Stödlinjen.se